-50 g (rozs)liszt
-60 g meleg víz (nem forró!)
-1 erre a célra szánt edény
-1 új fakanál

A lisztet és a vizet jól elkeverjük a fakanállal, s jól látható, meleg helyre tesszük. Sűrű legyen, nokedli állagú, de jól kikeverve.
Ezután jól látható meleg helyre kell tenni, s naponta többször megkavargatni.
Kb. a 2-3. napon megindul az erjedés.
Egyre sűrűbben buborékok keletkeznek a kovásztésztában, és "kelésnek" indul. Savanykás illata és íze lesz.
Ekkor tegyünk hozzá:
50 g lisztet
50 g meleg vizet (nem forró!).
Továbbra is naponta keverjük meg.
1-2. napon belül ismét buborékosodni kezd, s az illata, íze újra savanyúvá válik. Most már 100 g lisztet, 100 g meleg vizet adjunk hozzá, és simára keverjük össze. Hagyjuk ismét 1-2 napig időnként keverve pihenni, hadd induljon erjedésnek és kelésnek.
Ezután kész, ebből már lehet használni kenyérhez, egyébhez.
A kovászt ezután hűtőben (valamilyen tetővel ellátott műanyag edényben) kell tárolni, és ahogy fogy belőle, mindig fel lehet szaporítani, liszttel és vízzel, jól elkeverni, 2-szer hagyjuk felfutni, majd visszakeverjük mind a kétszer, és mehet vissza hűtőbe. Így lényegében sosem fogy el.