Az optimális egészségi állapot kialakításának alapja, hogy figyeljünk az ételeinket alkotó élelmiszerek minőségére, és igényesen válogassuk meg, mi kerül a tányérunkra. Az ételeink minőségi alapanyaginak fontossága mellett azonban nagy hangsúlyt kell arra is fektetni, hogy az élelmiszerekkel elfogyasztott tápanyagok a megfelelő arányt képviseljék az egyes étkezéseink alkalmával.

 
Mik a tápanyagok, és hogyan alakítható ki a tápanyagok optimális aránya?

 
A tápanyagok az ételeink, élelmiszereink azon részei és alkotói, melyeket a szervezet az anyagcsere folyamatai során felhasznál. A tápanyagok képezik testünk üzemanyagát. Ahogyan egy autóba sem mindegy, hogy milyen üzemanyagot tankolunk, úgy annak is jelentősége van, hogy testünket milyen tápanyagokkal látjuk el. Nagyon igaz az a mondás, miszerint „azok vagyunk, amit megeszünk”, hiszen testünk azokból a tápanyagokból tud építkezni, amit mi magunk adunk neki a táplálkozásunk során.

 
Testünk üzemanyagát jelentik tehát a tápanyagok, melyek lehetnek fehérjék, zsírok és szénhidrátok.

 
A következő kérdés már csak az, hogy milyen arányban fogyasszunk ezekből a tápanyagokból, hogy kialakíthassuk a számunkra legoptimálisabb üzemanyagot. Mivel egyénenként különbözőek vagyunk – eltérő a táplálkozási típusunk – ezért a fehérjében, zsírban és szénhidrátban gazdag élelmiszerekből is eltérő mennyiségben javasolt fogyasztani az étkezéseink alkalmával.

 
Annak, aki táplálkozási típusát tekintve ún. „fehérjetípus”- ba tartozik, étkezésenként nagyobb mennyiségben van szüksége fehérjedús és zsírdús élelmiszerekre (pl. tojás, zsírosabb húsfélék, sonkafélék, szalonnák, kolbászok, zsírosabb tejtermékek), mint szénhidrátban gazdag tápanyagforrásokra (pl. kenyér, tészta, krumpli, rizs, gyümölcsök, zöldségek) azért, hogy szervezete optimális módon tudjon működni.

A lényeg a tápanyagarányokon van!

Étkezésenként – az elfogyasztott étel mennyiségi arányait tekintve – mindig több legyen a fehérjében gazdag tápanyagforrás, a szénhidrátgazdagabb köretekénél.

fehérje tápanyagarány kép

 

 

Annak, aki táplálkozási típusát tekintve ún. „szénhidráttípus”- ba tartozik, étkezésenként nagyobb mennyiségben van szüksége szénhidrátdús élelmiszerekre (pl. kenyér, tészta, krumpli, rizs, gyümölcsök, zöldségek), mint fehérjében és zsírban gazdag tápanyagforrásokra (pl. tojás, zsírosabb húsfélék, sonkafélék, szalonnák, kolbászok, zsírosabb tejtermékek) ahhoz, hogy szervezete optimális módon tudjon működni. A lényeg itt is a tápanyagarányokon van! Étkezésenként – az elfogyasztott étel mennyiségi arányait tekintve – mindig több legyen az összetett szénhidrátban gazdag tápanyagforrás, a fehérje- és zsírdús feltéteknél.

szénhidrát tápanyagarány kép

 

Aki táplálkozási igényeinél fogva ún. „egyensúlyi típus”- ba tartozik – annak azért, hogy szervezete továbbra is optimális módon tudjon működni – étkezésenként egyenlő mennyiségben van szüksége mind fehérjedús és zsírdús élelmiszerekre (pl. tojás, zsírosabb húsfélék, sonkafélék, szalonnák, kolbászok, zsírosabb tejtermékek) valamint összetett szénhidrátban gazdag tápanyagforrásokra (pl. kenyér, tészta, krumpli, rizs, gyümölcsök, zöldségek). Tehát egy ilyen tápanyagigényekkel rendelkező egyénnek étkezésenként mindenfajta élelmiszerből vegyesen, és közel egyenlő arányban kell ennie, hogy továbbra is meg tudja őrizni kiegyensúlyozott emésztési képességeit. A táplálékok széles skálája optimális számára a gyümölcsöktől – az összetett szénhidrátokban gazdagabb köreteken át – a zsírosabb fehérjeforrásokig, a lényeg a mértékletességen van, bármely tápanyagtartalmú élelmiszerről legyen is szó.

 
A különböző táplálkozási típusokhoz tartozó, sokszor egyénenként eltérő tápanyagarányok az anyagcseretípus-mérések alkalmával, az EVA 3000 típusú orvostechnikai eszköz segítségével pontosan, fájdalom- és ártalommentesen határozhatók meg. Minden életkorban, és bármely életszakaszban megtudható az, hogy a szervezetnek milyenek az egyedi tápanyagigényei. Egyes élethelyzetekben (nagyobb mértékű testtömegveszteség, fokozott stressz, várandósság) ezek a tápanyagarányok – kismértékben ugyan -, de változhatnak, ezért évente javasolt újból a tápanyagszükségletek felülvizsgálata, ellenőrzése.

 

mérésre bejelentkezés: +36 (30) 7 212 717

6723 Szeged, Hajós u. 4/b.