- Kókuszzsír

- Gyógytea keverékek

- Az Omega 3 zsírsavak hiánytünetei az emberi szervezetben.

- Himalája só

- Nyírfacukor

- Pi-víz

Agy és idegrendszer:

Agresszivitás, agyi megbetegedések, agyi zavarok, depresszió, düh, erőszakos viselkedés, ellenségesség, elmebaj, idegi feszültség, nyugtalanság, figyelemhiányos hiperaktivitás, intelligencia-szint csökkenés, Alzheimer-kór, dermentia (elbutulás), skizofrénia, szenilitás, szélütés, tanulási problémák, tinnitus (zajok a fülben), fejfájás(migrénes).

Haj és bőr:

Haj újranövés elégtelensége (hajhullás, kopaszodás, hajritkulás,stb.), ekcéma, bőrelhalás, bőrhámlás, bőrpikkelyesség, bőrrepedezések, bőrszárazság, korpásodás, seborrheas dermatitisz, lupus (bőrfarkas), pikkelysömör, szőrtüsző gyulladás.

Szem:

Sárgatest pusztulása a szemben, szem belsejében túlnyomás (glaukóma-zöldhályog), látásélesség romlás, látóideg pusztulás.

Csont és izületek:

Csontritkulás, izületi gyulladások, reumatikus izületi, sokizületi gyulladások.

Belső szervek és keringés:

Gyulladások (általában mindenfajta gyulladásos megbetegedésre igaz), bélgyulladás, nyálkatömlőgyulladás, izomgyulladás, érfalgyulladás, érzékeny belek szindróma, vérkeringés gyengesége, vérrögképződés, vérsűrűség túlzott mértéke, magas vérnyomás, vesebetegség.

Szív:

Szívkoszorúér betegség, szívritmuszavar, szívroham.

Egyéb:

Immunrendszer betegségei, női panaszok (hőhullám, hüvelyfalszárazság, menstruációs görcsök, fejfájások), elhízás, étvágy-szabályozatlanság, angina, angina petoris, asztma, Chron betegség, cukorbetegség, fázékonyság, fagyás, hideg kezek és lábak( raynaud betegség), a rákbetegség minden fajtája.

Ez a felsorolás korántsem teljes, mivel az agyi funkciók Omega-3 hiányos zavarai bármelyik agyi területnél rendellenes működést okozhatnak, és a betegség attól függ, hogy az agy mely része nem működik megfelelően

 

-          Babfélék A Michigan Állami Egyetem tanulmánya szerint a fekete és a fehér bab jelentősen leszorítja a vastagbélrák előfordulását a patkányokban, részben azért, mert a hüvelyesekben gazdag étrend megnöveli a zsírsav butirátszintjét, ami nagy sűrűségben megvéd a daganat növekedésének hatásaitól. A leginkább a mell- és vastagbélrák esetén hatásos. Hetente néhányszor együnk egy adag (fél bögre) hüvelyest (akár konzerv, akár szárított babfélét, amit előzőleg beáztattunk és megfőztünk) a szokásos zöldségekhez, felváltva.

A hüvelyesek fogyasztásával kapcsolatban a Metodic-tanácsadás a mérvadó, ui. egyéni eltérések vannak, ki hogyan fogyaszthat hüvelyest. Fehér Judit Emese

-          Bogyós gyümölcsök Minden bogyós gyümölcsben rákellenes fitotápanyag rejlik. De különösen a szeder tartalmaz nagyon nagy koncentrátumban egy antocián nevű növényi vegyi anyagot, ami segíti a rákossá váló sejtek növekedésének lassítását, és megakadályozza az új vérerek deformálódását, így potenciálisan a rákos daganat táplálását. A bogyós gyümölcsök hatékonysága leginkább a vastagbél-, nyelőcső, száj- és bőrrák esetében a legnagyobb. Naponta félbögrényi bogyós gyümölcs elfogyasztása nagyban támogatja egészségünket.

A gyümölcsök fogyasztásának is egyéni rendje van, ezt a Metodic-ajánlások alapján kell betartani. Fehér Judit Emese

-          Brokkoli Minden keresztes virágú zöldségnek (karfiol, fejes káposzta, kelkáposzta) rákellenes tulajdonsága van, de csak a brokkoliban van nagy mennyiségben sulforaphane, olyan különösen hatásos összetevő, amely erősíti a szervezetet védő enzimeket, és kitisztítja a rákot okozó vegyi anyagokat - derül ki egy legújabb kutatásból. A brokkoli leginkább a mell-, máj- tüdő-, prosztata-, bőr-, gyomor és húgyhólyagrák elleni küzdelemben hatékony, ezért minél többet eszünk belőle, annál jobb. Amikor csak lehet, tegyünk az ételbe a salátától az omletten át, a pizzafeltétig.

A brokkoli tartalmazza a legtöbb kalciumot, ezért rendszeres fogyasztása javasolt, ma már kapszula formájában is kapható. A kalciumot nem a tejtermékekkel visszük be a szervezetbe, hanem a zöldfélék által, de leginkább alkalmas erre a brokkoli. A zöldségek fogyasztásának rendjét a Metodic-ajánlás tartalmazza, szintén egyénenként eltérő. Fehér Judit Emese

-          Dió A dió fitoszteroljai (növényekben található koleszterinszerű molekulák) blokkolják a mellrákban lévő ösztrogén receptorokat, esetleg lassítják a sejtnövekedést, így a dió rendszeres fogyasztása mell- és prosztatarák esetén különösen javasolt. Kutatók szerint napi 3 deka dió elrágcsálása a javasolt.

A dió és a mandula rendszeres fogyasztása normalizálja a koleszterinszintet. Az olajos magvak fogyasztásának rendje genetikai tipusunk szerint eltérő. Javasolt a Metodic-ajánlás betartása. Fehér Judit Emese

-          Fokhagyma Orvosi tanulmányok szerint a fokhagymában lévő növényi vegyületek megállítják a nitrozaminok, rákkeltő anyagok képződését a gyomorban (és bizonyos feltételek mellett a belekben), amikor nitrátokat, közönséges tartósítószereketeszünk. A fokhagyma fogyasztása a mell-, vastagbél-, nyelőcső- és gyomorrák elleni küzdelemben lehet hatásos. Aprítsunk, vagy zúzzunk össze egy gerezd friss fokhagymát (az összezúzás segíti a jótékony enzimek felszabadulását), és szórjuk a likopinban gazdag paradicsommártásra, amikor az lassan forr.

-          Paradicsom A zöldség leve a legjobb likopinforrás (karotinoid) a rák elleni diétában, ami tulajdonképpen a paradicsom piros színét adja. Kutatások szerint a likopin megállítja a méhrák sejtjeinek növekedését, ami igencsak jó hír, hiszen évente közel 8000 halálesetet regisztrálnak a méhrák miatt. Emellett a tüdő-, prosztata- és gyomorrák elleni küzdelemben is segítségünkre lehet. A legelőnyösebb, ha a paradicsomot főtt formában használjuk (pl. paradicsommártás), mivel a melegítés hatására növekszik a szervezetben felszívódó likopin mennyisége.

Napi egy paradicsom rendszeres fogyasztásával megelőzhető a fogínysorvadás, ill. a folyamat visszafordítható. Fehér Judit Emese

Himalájasó és termék

A himalájasóról általában

A himalája kristálysó termékeket importálják. A Himalája kristálysó ismereteink szerint a legtisztább és legjótékonyabb só. Megközelítőleg 250 millió évvel ezelőtt keletkezett. A Nap elpárologtatta az Ősóceánt, az óceántól elkülönülő öblökben teljesen tiszta kristálysót hagyva hátra. Ezek a sószigetek a Himalája hegység keletkezésekor, körülbelül 70 millió évvel ezelőtt részben a föld mélyére kerültek, ahol nagy nyomás alatt összepréselődtek. Így ez a só azokból az időkből származik, amikor a Föld még ősi, természetes egyensúlyban volt, nem a jelenkor szennyezett tengereiből nyerik lepárlással. Ma ez a kristálysó a Himalája mélyén eltemetve található, és a mai napig természetes módon, kézzel bányásszák.

A himalája kristálysó egyedülálló tulajdonságai

 • 84 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz
 • Teljesen tiszta, szennyezés- és szennyeződésmentes
 • Keletkezésének körülményei és összetétele miatt egyedülálló színválasztékú és szépségű.

A sóról

A himalájasó nem más, mint folyékony napenergia mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és fenntartani.

A himalája sólámpák és a sótéglák tökéletes forrásai az egészség számára nélkülözhetetlen negatív ionoknak. A lámpában lévő izzó illetve a sótéglák mögött elhelyezett fényforrás felmelegíti a sótömböt, így az negatív ionokat bocsát ki, visszaállítva ezzel a levegőben lévő ionok egyensúlyát, megakadályozva a káros, rákkeltő anyagok megkötését, káros folyamatok beindulását a szervezetben. Elősegíti szervezetünk öngyógyító és építő folyamatait.

A helyiség mikroklímáját jelentősen javítja, biztosítja a könnyebb és egészségesebb légzést. A kristálysó alapvetően korunk egyik legnagyszerűbb új felfedezése. Századokon keresztül használták orvosok számtalan betegség kezelésére, felismerve a sókristályban évmilliók alatt felhalmozódott ásványi anyagok energia-információ tartalmának gyógyító erejét. A sóval való gyógyítás évezredes hagyományra tekint vissza. Az első írásos feljegyzés a só gyulladáscsökkentő hatásáról ie. 3000-ből Egyiptomból származik, de már Hippokrates is megemlíti a só gyógyító erejét. A rómaiak is ismerték a só ivókúra pozitív hatásait, az anyagcsere folyamatokra és az immunrendszerre. Sóval gyógyították a vízkórt, fejfájást, kiütéseket és a köszvényt.

A modern gyógyászat ma már elképzelhetetlen lenne a sótartalmú infúzió nélkül.

A 16. századtól már a gyógyszertárak is árultak különböző sókat. A természetes kristálysó nem gyógyszer, hanem a szó igazi értelmében élelmiszer. Különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású. Nincs jobb természetes módszer, mint a kristálysóoldat és a víz kombinációja, ami képes a homeosztázist, azaz a sejtfalon belüli és kívüli egyensúlyt újraindítani, és a szervezetben visszaállítani.

Felhasználási javaslatok

Sóoldat készítése

Tegyük a sókristály darabokat üvegbe. Töltsük fel annyi szénsavmentes ásványvízzel, hogy bőven elfedje a kristályokat. A só és víz aránya = 1 : 3 például 1 kg só : 3 liter víz. A vízmennyiséget részletenként is hozzáadhatjuk a sóhoz. Pl.: az 1 kg sóhoz hozzáadhatunk kezdetben 1 liter vizet, majd ha a sóoldat elfogyott a kristályokról, újra feltöltjük a következő 1 liter vízzel és így tovább, míg a harmadik liter vizet hozzá nem öntöttük. A feltöltés után kb. 3/4 óra múlva egy telített 26 %-os sóoldatot kapunk. A kristályok tovább nem oldódnak fel, mert telített az oldat. Az oldat telítettségét jelzi a benne lévő fel nem oldódott sókristályok jelenléte. A sóoldatot mindaddig tölthetjük fel vízzel, míg a sókristályok teljesen fel nem oldódnak.
A sóoldatnak nincs szüksége különös tárolásra, mivel határtalan ideig eltartható. A sóoldat egy teljesen steril oldat, sem gombák, sem csirák, sem baktériumok nem élnek meg benne. Az így kapott sóoldat a kiindulópontja sokféle kezelési formának.

Sóoldat ivókúra

A kész 26%-os kristálysó oldatból egy teáskanálnyit tegyünk egy pohárba és töltsük fel jó minőségű szénsavmentes ásványvízzel. Az így kapott felhígított sóoldatot igyuk minden reggel felkelés után éhgyomorra. Teáskanálnyi 26%-os sóoldat mennyiséget 1l vízbe téve a nap folyamán is megihatjuk. Akinél a salaktalanítás (pl. hasmenés formájában) nagyon hevesen lép fel, az az ivókúrát kezdetben cseppenként adagolja, és emellett a napi vízmennyiséget növelje. Gyermekeknél és csecsemőknél elég néhány csepp a sóoldatból. A sóoldat képes a szervezetben 24 órán keresztül a kristálysó rezgésmintáját fenntartani. Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a kristálysó minősége fontos a megfelelő hatás eléréséhez.
A sóoldat ivókúra nincs időben behatárolva. Az "ivókúra" szó elvileg nem helyes kifejezés itt, ugyanis a sóoldatot egy életen keresztül is fogyaszthatjuk az egészséges életmód érdekében.

Alkalmazása:

 • Az öngyógyító erők aktiválása
 • Bőrbetegségekre
 • Anyagcsere-zavarok
 • Emésztési problémák
 • Mozgásszervi megbetegedések
 • Vese és hólyag megbetegedések
 • Allergiára
 • Szív- és keringési panaszokra
 • Alvászavarra
 • Koncentrációs zavarokra
 • Stresszoldásra

Inhalálás sóoldattal

Forraljunk fel 1-2 liter vizet egy inhalációra alkalmas edényben. Adjunk hozzá legalább 20 gramm finom szemcsés kristálysót, ha a só feloldódott hajoljunk a forró gőz fölé és takarjuk be a fejünket nagy törülközővel. Inhaláljunk kb. 10-15 percig. A légzőszerveknek a gőzölés után kb. 30 percre van szükségük ahhoz, hogy a felhalmozódott méreganyagokat slejm, szekretum, illetve mirigyváladék formájában megkösse, és így ezeket aztán kiköhögjük.
Súlyosabb megbetegedések esetén napjában többször is inhalálhatunk sóoldattal, amíg a tünetek enyhülnek illetve megszűnnek. Az inhalációt mindig 1%-os oldattal kezdjük, és lassan emeljük, maximum 3%-ig.

Alkalmazás:

 • Asztma: Naponta egyszer kb. 15 percig 1%-os sóoldattal kezdve, lassan maximum 3%-ig emelve. Figyelem: akut asztmaroham esetén nem alkalmazható!
 • Bronchitis (hörghurut): igyunk sok vizet, a slejm cseppfolyósításához így könnyebb a felköhögése.
 • Arcüreg - Homloküreg gyulladás
 • Nátha: naponta egyszer kb.15 percig 1%-os sóoldattal kezdve, lassan max.5%-ig emelve

Szemöblítés, szemfürdő

Készítsünk el egy 1%-os sóoldatot, alaposan mossuk le a szempilla- és szemhéjfestéket. Töltsük fel az üveg szemöblítőt a sóoldattal, és helyezzük a szemüregre úgy, hogy az oldat ne tudjon kifolyni. Ezek után hajtsuk a fejet hátra, pislogjunk többször a vízbe, hogy a szem benedvesedjen. A szemünket nyitva tartva kb. 2 percen keresztül forgassuk körbe-körbe. Ugyanezt hajtsuk végre a másik szemmel is. Az 1%-os sóoldat megfelel a könnyeink só-koncentrációjának, ezért nem marja a szemünket.
A szemöblítés napjában többször is elvégezhető, ajánlatos reggel és este.

Alkalmazása:

 • Kiszáradt szemek
 • Túlerőltetett szemek
 • Szemfertőzés
 • Szénanátha
 • Árpa

Tipp: A hosszú időtartamon keresztül, rendszeresen végzett szemöblítés javítja látását.

Száj és fog higiéniája

A só megakadályozza a fogkőképződést és a fogszuvasodást. A legtöbb ismert fogbetegség a száj és a torok extrém savasodására vezethető vissza. A sóoldat képes a fogkő eltávolítására, a fogíny regenerációjára és semlegesíti a szájflórát. Mossuk a fogunkat 26%-os sóoldattal és öblögessünk 2-3 percen keresztül, miközben a nyelvünkkel a fogak között átpréseljük a sóoldatot. Az öblögetést naponta többször is végezhetjük lehetőség szerint étkezés után. Gyulladásos, nyitott sebek esetén csökkentsük az oldat koncentrációját.

Alkalmazása:

 • Torokgyulladás
 • Fogínygyulladás
 • Fogínyvérzés
 • Mandulagyulladás
 • Savas szájflóra
 • Afta esetén.

Fürdősó

Egy 30 perces himalájasó fürdő salaktalanító hatása megfelel egy három napos gyógy böjtkúrának. A sófürdő koncentrációja minimum 1%-os legyen. Egy normál nagyságú fürdőkádnál (kb. 100 l) szükség van legalább 1kg kristálysóra. Minél magasabb a koncentráció, annál nagyobb a méregtelenítő hatás. A kristálysót tegyük a fürdőkádba és engedjünk rá kevés forró vizet. Ha a só feloldódott engedjük teli a fürdőkádat. A víz hőmérsékletet állítsuk be pontosan 37°C-ra. Ne használjunk se fürdőhabot, se sampont, se szappant. A fürdés időtartama legalább 20 perc legyen. A fürdés után ne öblítsük le testünket, bőrünkről a vizet itassuk le. Pihenjünk ezután fél órát. A sófürdőknél a bőr nem szárad ki, ugyanis a bőr külső szarurétegekben megkötődik a víz. Ezáltal a bőr természetes védőrétege megmarad. Ezért nagyon ajánlatos száraz bőrnél. Sófürdőt kedv és szükség szerint vehetünk.

Alkalmazása:

 • Salaktalanítás
 • Méregtelenítés
 • Homeosztázis aktiválása
 • Neurodermatitisz
 • Pikkelysömör, psoriasis
 • Bőrpanaszok: száraz illetve zsíros bőr
 • Stresszoldás
 • Kimerültség ellen
 • Alvás zavarok ellen
 • A szervezet túlsavasodása ellen
 • Lábgomba ellen
 • Szemölcsre
 • Repedezett bőr
 • Nőgyógyászati problémák, hüvelygomba, folyás, hüvelyszárazság naponta 3%-os ülőfürdő

Tipp: magasabb koncentrációjú sófürdőt 10% felett többször is felhasználhatjuk Fontos: nyílt sebeknél eleinte alacsony sókoncentrációt válasszunk: 2-3%-ot.

Bőrápolás, arcápolás

Sóoldattal való arcápolás szabályozza a bőr kémhatását és háztartását. A telített sóoldattal nedvesítsünk be egy vattapamacsot és mossuk le vele arcunkat. A sóoldat felvitelét az arcra végezhetjük kézből is. Használjuk a sóoldatot a napi arcápolásra (reggel és este) arckrém helyett.

Alkalmazása:

 • Problémás, pattanásos, gyulladásban levő bőr kezelésére
 • Ekcémára
 • Szemölcsre: egy vattapamacsot a telitett sóoldattal nedvesítsünk be és rögzítsük a kívánt testfelületre.
 • Rovarcsípésre: egy benedvesített sókristállyal dörzsöljük be a bőrünket.
 • Koncentrált sóoldattal nedvesítsünk be egy ruhadarabot és ezzel borogassuk be a fájós testrészt. A borogatás lehet meleg vagy hideg.
 • Hideg borogatásnak
 • Artritisre
 • Köszvényre
 • Rándulásra
 • Ficamra
 • Zúzódás meleg borogatására
 • Arthrosisra
 • Kötőszöveti reumás megbetegedések például teniszkönyök forró borogatására
 • Máj- és epepanaszokra
 • Gyomor- és bélzavarokra
 • Vesepanaszokra

Kristalysó-peeling testradír

A kristálysó-peeling egy só-olaj keverék, ami ideális a méregtelenítéshez. A keverék otthon is elkészíthető.

Készítése:

 • 50 gramm finom szemcsés himalája kristálysót
 • 50 gramm makadámdió-olajat
 • 5 gramm levendula olajat keverjünk össze.
 • Ezzel a keverékkel dörzsöljük be egész testünket. A felkenés során többször keverjük fel a mixtúrát. Majd tekerjünk magunk köré egy törülközőt és takarózzunk be. Legalább 30 percen keresztül hagyjuk a peelinget hatni.
 • Egy idő után kellemes melegség tölti el szervezetünket, mivel a cellák elkezdenek dolgozni. Végezetül öblítsük le bőrünket langyos vízzel és itassuk szárazra. Egyszer egy héten, vagy szükség esetén többször is elvégezhető.

Alkalmazása:

 • Stresszoldás
 • Regeneráció
 • Bőrproblémák kezelése
 • Narancsbőr kezelése
 • Pikkelysömör kezelése
 • Méregtelenítés
 • Salaktalanítás
 • Ránctalanítás

Tipp: Szauna vagy gőzfürdő után a kristalysó-peeling különösen hatásos, a só ekkor különösen mélyen tud a nyitott pórusokba hatolni. Az aromaterápiás páragenerátor egy ultrahanggal működő készülék, ami képes a kristálysó oldatot ionizálni. Használatával elért klíma hasonló, mint a tengereknél. A levegőben levő pozitív töltésű porszemeket megköti, így a helység levegőjét megtisztítja. Két órás használat után a helységben egy neutrális rezgésminta épül fel.

Himalája szaunasó

A himalája szaunasó méretét tekintve legalkalmasabb sóoldat készítésére. Párologtatása tovább növeli a szaunázás élményét és szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását.

Alkalmazása:

 • Légúti megbetegedések kezelésére
 • Megfázás tüneteinek enyhítésére
 • Asztma ellen
 • Szénanáthára
 • Alvászavarok enyhítésére
 • Használata aktiválja szervezetünk öngyógyító mechanizmusait.

Különleges belsőépítészeti megoldások

Himalája sótégla

A sótégla egy kb. 20 x 10 x 5 cm méretű, téglaformára faragott himalájasó kristály. Hatása hasonló a sólámpához.

A sóterápia hatásai:

Só által leadott negatív töltésű ionok pozitívan hatnak a légutakra, légúti megbetegedésekre, idegfájdalmakra, magas vérnyomásra, reuma ellen.
A sókristályok jobbra cirkuláló bioenergiája hatással van:a vesére, az idegek, a hormon háztartásra, a vér méregtelenítésére, az idegrendszer erősítésére, az öregedési folyamatok lelassítására.

A sótéglákkal elvégzett tesztek bizonyítják, hogy a hiperaktív gyerekek koncentrációs és alvási zavarai rövid idő alatt csökkenek, illetve megszűnnek, a sókristály rendező erejéből fakadóan.

A himalájasó tégla egészségre gyakorolt hatásából és esztétikai értékéből kiindulva kitűnően felhasználható különleges és egészséges belsőépítészeti megoldások megvalósítására.

Saját himalája sószoba

Évszázadok óta köztudott dolog, hogy a sóbányák, sóbarlangok klímája gyógyító hatással van a különféle légúti és légzőszervi betegségekre, a bőr és ízületi problémákra. A sóterápia egy méregtelenítő gyógymód a szervezet tisztulását fokozza, mivel a só közismerten nagyfokú oldó hatása következtében a belélegzett sókristályok a légzőjáratok öntisztulását segítik elő.
Himalája só felhasználásával, épült sóbarlang természetes gyógymódot kínál az egészségünk védelmére. A himalája sóbarlangban különleges, bakteriológiailag rendkívül tiszta mikroklíma uralkodik. Az ásványi anyagokkal és jótékony mikroorganizmusokkal telített, állandó hőmérsékletű (20-22 oC) levegője az egészségre előnyös negatív töltéssel bír. Mindemellett szervezetünk számára fontos kémiai elemeket - jódot, káliumot, magnéziumot, szelént - és más hasznos anyagot tartalmaz. A himalája sókabinok gyógyhatásának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők sima izomzatára kifejtett hatás.
Ezek a természetes állapotukban lévő ásványi anyagok adják meg a sóterápia nemességét és hatékonyságát.
A kúrák kényelmes relaxálószékekben, megfelelően összeválogatott zene kíséretében történnek, ami segíti testünket az ellazulásban és teljes megnyugvást okoz. A sóbarlangban kialakított fénytechnika pedig felhasználja a színek terápiás hatását, ami kellemes közérzetet biztosít.
Egyetlen kúra a himalájasó barlangban annyit ér, mint egy teljes nap a tengerparton! A himalájasó kabinok illetve sószobák bárhol felállíthatóak, ahol elegendő hely van. Magáncélból: lakáson belül, szobában, pincében, tetőtérben.
Egészségügyi intézményekben: szanatóriumokban, járóbeteg rendeléseken, gyógyszállókban, gyógyfürdőkben.
Egyéb intézményekben: fittness, wellness létesítményekben. Különösen ajánlott gyermek közösségekben: bölcsődék, óvodák, iskolák termeiben, ahol akár 20-25 kisgyermek tölti összezárva napjainak nagy részét.

Himalájasófallal beépített infrakabin, kombinált és finn szauna

Himalája só étkezési felhasználása

Só a konyhában

Tudta, hogy a konyhasó fogyasztása kifejezetten egészségkárosító'

A konyhasó finomítása során a só természetes egysége megbomlik, az így kapott végtermék tiszta NaCl, nem természetes anyag.

A finomítás során csupán a NaCl marad jelen, a másik 82 elem elvész.

Ételeinkbe is ugyanaz a finomított só kerül, mint ipari célokra, szervezetünk nem természetes anyagként, hanem sejtméregként azonosítja.

Ezért szervezetünk védekezik ellene és próbál tőle megszabadulni, az ehhez szükséges vizet sejtjeinkből veszi el.

Só és só között nagy minőségbeli különbség van.

A himalája kristálysó a nátrium-kloridon kívül tartalmazza a periódusos rendszer 82 természetes elemét.

Ez a só olyan különleges képességekkel és tulajdonságokkal rendelkezik, melyek az élethez szükségesek. Sót nem csak az íze, hanem a kristályok rezgésmintája miatt is kell fogyasztanunk, mivel ez a vér geometrikus struktúrájának felépítését segíti és életerőt, élénkséget eredményez.

Kb. 250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája kiszárította az őstengereket. Ez a potenciális energia van a só kristályrácsaiban tárolva. Víz hozzá-adásakor ez az energia felszabadul, a sóban levő elemek ionizálódnak, kialakul egy energiatenger, ami csak arra vár, hogy életet adjon, illetve fenntartson.

Sütés sótéglán

A Himalájasó-tégla rendkívül jó hő megtartó képességgel rendelkezik. Grillpartik alkalmával süthetünk, illetve tálalhatunk sótéglán. A téglát helyezze a grillrácsra vagy kemencébe. Átforrósodás után előzetes sózás nélkül tegye rá az ételt, amit grillezni szeretne, húsokat, halat, zöldségeket stb.

A sótéglát izzó parázsra téve is fel lehet hevíteni, és a forró sótömbön lehet grillezni, illetve így a meggrillezett ételt könnyen melegen tudjuk tartani. Grillezzünk halat, steaket, zöldségeket. A grillezni kívánt ételt ne sózzuk be előre, mert az étel a sótömbről elég sót vesz fel.

 

Nyírfacukor

A nyírfacukor fehér, édes, kristályos szénhidrát, egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást.

http://www.nyirfacukor.hu/img/mid5.jpg

Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

A nyírfacukor előnyei/tulajdonságai:

 • Enyhíti a természetellenes éhségérzetet
 • Csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat
 • Elősegíti az emésztési folyamatokat, gátolja a székrekedést
 • Alacsonyan tartja és segít stabilizálni a vércukorszintet
 • Nem növeli a test inzulin szükségletét
 • Alacsony kalória és felszívódó szénhidrát tartalom
 • Lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést, csökkenti a lepedékképződést
 • Nem táplálja a kártékony baktériumokat szervezetünkben
 • Igazoltan használható a gombás fertőzések, a Candida esetén is
 • Lúgosító, méregtelenítő hatású
 • Elősegíti a kalcium és B vitaminok felszívódását

A nyírfacukor a nyírfából nyert édes anyag neve, melyet édesítőszerként és adalékanyagként kitűnően lehet használni.

Hogyan hat a cukorbetegségre?

Mivel a nyírfacukornak igen alacsony a glikémiás indexe, ezért a vércukorszintet stabilizálja, egyenletesen alacsonyan tartja, így a cukorbetegeknek kifejezetten hasznosnak minősül. A szervezetben a felszívódása bonyolultabb, mint a cukroké, amit szintén pozitív tulajdonságként ismerünk el.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

A nyírfacukor olyan természetes édesítőszer, mely semmilyen mellékízzel nem rendelkezik. Kevesebb kalóriát tartalmaz és kisebb a glikémiás indexe, mint a cukornak, ezenkívül csökkenti az étel utáni vágyat. Hozzájárul a fogak egészségéhez, megakadályozza a kórokozók megtapadását az orr és a torok sejtjein.

Melyek a mellékhatásai?

A nyírfacukor korlátlanul fogyasztható. (ENSZ, 1983. napi engedélyezett mennyiség: „nem meghatározott"). Ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor jelentkezhet az illetőnél hasmenés, de a szorbitol is ugyanilyen hatással rendelkezik. Azt fontos tudni, hogy a kutyáknak nem szabad xilitet adni, mert ők már 1-2 grammtól is hipoglikémiát kaphatnak, ami életveszélyes lehet a számukra.

Honnan származik?

A világ legnagyobb xilit gyártója Kína: innen szerzik be a németek és az amerikaiak is. De nem kell aggódnunk, hiszen mire a csomagba kerül az anyag, több rendszer megvizsgálja, hogy megfelelő tisztaságú és minőségű xilit kerüljön a dobozokba. Több tanúsítvánnyal is ellátták: HACCP, ISO, GMO-FREE és Kosher.

Teljesen helyettesíthetem vele a cukrot?

Minden olyan ételben a cukor helyettesíthető nyírfacukorral, melyben nem vagyunk ráutalva a cukor kristályosodó vagy karamellizálódó hatására. Így a gyümölcsök, édességek, kekszek, főzelékek stb. édesítéséhez tökéletes.

Candida ellen is jó?

A nyírfacukor lúgosító hatással is rendelkezik, ezért a Candida diéta során is bátran használható.
A Candida albicans egy élesztőgomba (fungus), amely normál körülmények között is előfordul a bélrendszerben. Egészséges embereknél a Candida kevés kárt okoz, mert jótékony hatású mikroorganizmusok vagy probiotikus anyagok ellensúlyozzák.

A nyírfacukrot akár anti-candida cukornak is nevezhetjük, mert nem táplálja a candida gombát. Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint segíthet ellenőrzés alatt tartani a candida szájüregi terjedését, ellentétben a galaktózzal, a szőlőcukorral és a szacharózzal, melyek fogyasztása inkább a gomba szaporodását eredményezi.

A nyírfacukor megfelelő használata

A mindennapokban

A nyírfacukor  felcserélhető a cukorral a meleg italokban, a torták és sütemények készítésekor és a gyümölcsöket, gabonaféléket is tökéletesen lehet vele helyettesíteni. De mivel a nyírfaukor  nem kristályosodik, ezért kemény cukor nem készíthető belőle és sajnos az élesztő sem képes lebontani, így arra sem alkalmas, hogy kelt tésztába belerakjuk.

Mennyit használhatunk belőle?

Ha fogyókúrázunk vagy cukorbetegek vagyunk a cukor használatával megegyező mennyiségben lehet használni azokban az ételekben, melyekben nem használjuk ki a cukor kristályosodó hatását. Azt fontos tudni, hogy kell némi idő, amíg a nyírfaukorhoz  a szervezetünk hozzászokik, így 3-6 héten keresztül a felhasználandó mennyiséget fokozatosan kell emelni.

A felső légúti betegségek kezelésére xilites sprayt használunk, ezzel napi négyszeri befújással már lényegesen kevesebb kórokozó marad életben.

Ha pedig naponta 4-12 gramm nyírfacukrot elfogyasztunk, akkor nagy esélyünk van arra, hogy fogaink nem lesznek szuvasak. Azt érdemes megjegyezni, hogy a xilites rágógumik 1 gramm hatóanyagot tartalmaznak darabonként, így már 4 darab rágó elrágása elégséges a megfelelő eredmény eléréséhez.

 

Milyen gyakorisággal?

Ha diétázunk vagy diabéteszben szenvedünk, akkor a nyírfacukrot  minden étkezéskor és az étkezések között is érdemes fogyasztani, mivel lassan szívódik fel, így stabil energiaszintet biztosít, miközben a vércukorszintet alacsonyan tartja.

A szájápolás során is nagyon fontos a rendszeresség, hiszen a napi egyszeri használat még nem biztos, hogy elég a kívánt hatás eléréséhez.

 

Mikor használjuk a szert?

Ha súlycsökkenésre vagy a vércukorszint szinten tartására vágyunk, akkor mindig használhatjuk a xilitet a cukor helyettesítésére. A sprayt is egész nap lehet használni. Illetve a xilites rágógumit is egész nap ajánlott rágni.

A cukor majdnem teljesen helyettesíthető tehát nyírfacukorral.

A nyírfacukor története

A xilitre már Napóleon korában is felfigyeltek, hiszen az 1800-as évek elején elrendelt kontinentális zárlat miatt sokan próbálkoztak a nyírfában rejlő édes anyag kinyerésére. A fa nedvét lecsapolták, ez az eljárás azonban nagyon kezdetleges volt és nem hozta meg a kívánt eredményt. A cukorrépából sokkal könnyebb volt előállítani a cukrot, így ez vált a standard megoldássá.

A nyírfacukor  jótékony hatására a tudósok körülbelül 110 éve figyeltek fel. Ekkor történt az, hogy Németországban két tudós, Emil Herman Fischer és Rudolf Stahel, valamint Franciaországban M. G. Bertran egymástól függetlenül hozzájutottak az anyaghoz: nátrium-amalgám segítségével D-xilozból állították elő.

http://farm1.static.flickr.com/54/131867139_25e0198249.jpg

Pár évtizedig még nem voltak nyilvánvalóak, hogy mire is lehetne használni ezt az anyagot, hiszen az egyetlen dolog, amit tudtak róla, az, hogy édes. A második világháború azonban meghozta a változást ezzel a szerrel kapcsolatban, ugyanis hatalmas cukorhiány lépett fel. A lakosság számára pedig szükség volt az édes anyag pótlása. Így következett be az esemény, mely során a Finn Cukorvállalat kutatói, mérnökei és kémikusai kifejlesztettek egy eljárást, mely segítségével a xilitet képesek voltak kis mennyiségben gyártani. Azonban a háború végeztével megszűnt a cukorhiány, így már nem volt szükség a xilitre, ennek következtében a további gyártási folyamatok kikísérletezésével is alábbhagytak.

A kísérletek a 60-as években éledtek újjá, amikor is Finnország mellett a Szovjetunióban, Németországban és Japánban is foglalkoztak a nyírfacukor  hatásaival és előállításával. Elkezdték felismerni ennek az anyagnak a jótékony egészségügyi és diétás előnyeit.

1970 előtt még jórészt a cukorbetegség kezelésére használták: a xilitet beillesztették a diabéteszben szenvedők étrendjébe, azonban a 70-es években felfedezték, hogy nemcsak a diétások és cukorbetegek számára jelent nagy segítséget, hanem a fogszuvasodás megelőzésében is nagyon hatékony szerepet játszik. 1975-ben meg is jelent Finnországban az első xilit tartalmú rágógumi, majd egy éven belül az USA-ban is piacra dobták.

Nemrég még azt is megállapították, hogy a xilit a felső légúti megbetegedéseknél is igen erős jótékony hatással rendelkezik.

A finomított cukor és a nádcukor szerkezetükben nagyban eltérnek egymástól, éppen ezért egészségre gyakorolt hatásuk is nagyon különböző. De vizsgáljuk meg őket külön-külön.

 

A szacharóz

A szacharóz (nádcukor, répacukor, juharcukor stb.) egy diszacharid. Két molekularész alkotja: egy fruktóz és egy glükóz). / szénatomból épül fel. Képlete: C12H22O11. Milyen jellemzői vannak ennek az anyagnak? A cukor fehér színű, kristályos és édes ízű. Vízben nagyszerűen oldódik. Ezt bizonyára mindenki tudja. Szerkezetében egy α-D-glükopiranóz és egy β-D-fruktofuranóz kapcsolódik össze, 1-2 kötéssel, ami azt jelenti, hogy egyik gyűrű sem képes felnyílni és nem tud szabad oxocsoporttá alakulni, tehát addig semmi baj nem történik, amíg szobahőmérsékleten tároljuk a cukrot. Azonban ha savas közegbe kerül, akkor hidrolizál és alkotórészeire esik szét, monoszacharid keletkezik, ami már redukáló hatással rendelkezik. Ez az oka, hogy a szacharóz fogszuvasodást okoz, hiszen a szájban található baktériumokat olyan savak termelésére ösztönzi, melyek roncsolják a fogzománcot. Miben különbözik ettől a xilit?

 

A nyírfacukor

A nyírfacukor  mindössze 5 szénatommal rendelkezik (C5H12O5), így sokkal stabilabb a szacharóznál, ezért van az, hogy míg a szacharóz a szájban szétbomlik és kapcsolatba lép az ott található baktériumokkal, a nyírfacukrot  ezek a baktériumok nem tudják felhasználni. A szájban levő legveszélyesebb baktériumot, a steptococcust is képes semlegesíteni, hiszen amikor ezek a baktériumok bejutnának a sejtbe a nyírfacukor az anyagcserének köszönhetően beavatkozik a folyamatba és a cukor helyett a fehérjéhez köti ezeket az anyagokat. A fehérje pedig olyan erős kötést képez velük, hogy semmilyen közegben nem képesek felbomlani, így nem tudnak ragadós poliszacharidokat létrehozni, ami összekötné őket. Ennek köszönhetően kevesebb plakk képződik, így a fogszuvasodást okozó baktériumok nem képesek a foghoz tapadni, így nem károsítják azokat.

 

A nyírfacukor tehát nagyban hozzájárul fogaink egészségéhez, a cukor ezzel szemben nagymértékben károsítja azokat.

A xilit hatása a fogakra

Már gyerekkorunktól kezdve folyamatosan azt halljuk, hogy ne együnk sok cukorkát és csokoládét, mert akkor kilyukadnak a fogaink. Sajnálatos módon ez valóban így is van, hiszen a cukorban levő molekulák elvékonyítják a fogzománcot, így a fog könnyebben sérül. Mi lehet erre a megoldás? A xilittel megoldható ez a probléma?

 

A xilit és a fogak

35 éve foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy vajon a xilit ártalmas lehet-e a fogakra nézve. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a nyírfacukor egyáltalán nem károsítja a fogainkat. Mindez annak köszönhető, hogy a szájban levő baktériumok egyike sem képes felhasználni a xilitet, így nem tudnak szuvasodást előidéző savakat sem termelni. Ennek az oka, hogy a xilit öt szénatomot tartalmaz. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a xilit akár 80%-kal is képes csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét. A xilit e jótékony hatását több fogászszövetség és számos ország szabályozó testülete is elismerte, ezért elfogadták a xilitet tartalmazó cukormentes rágógumikat, cukrokat és édességeket.

http://1.bp.blogspot.com/_1ZS__sfvGJw/R9rsGeyHzuI/AAAAAAAAACA/Jf_qy4sIvy0/s320/Dr.tooth.jpg

Kutatási eredmények

A xilit hatásaival kapcsolatban több kutatást is végeztek. A 70-es évek elején a finn Turku Egyetem szakemberei által végzett kísérlet bebizonyították, hogy a szer nagyon fontos szerepet játszik a szájhigiéniában. A xilit használata gyakorlatilag néhány hónap alatt visszafordítja a cukor negatív hatását a szájban. A xilit nem engedi, hogy a szájban elinduljon az erjedési folyamat, így a baktériumok nem képesek savvá alakítani, vagyis a száj sav-bázis egyensúlya megmarad. A xilittel nemcsak, hogy megelőzhetjük a fogszuvasodást, de kifejezetten védi a fogakat és a fogínyt, ha az esti fogmosás után alkalmazzuk, tehát nyugodtan ehetünk xilitet tartalmazó édességet akár lefekvés előtt is. Mivel lúgosító hatása ismert, így nagyon kedvezőtlen a baktériumok számára is, melyek a savas közegben érzik jól magukat.

Azt is bebizonyították, hogy az enyhe fogszuvasodást is képes visszafordítani, illetve sikeres a folyamat megállításában valamint a fogzománc erősítésében is jelentős szerepet játszik.

A xilit ezenfelül még csökkenti a lepedékképződést, hozzájárul, hogy az ásványi anyagok beépüljenek a fogzománcba és még a szájszárazságot is mérsékli.

Jól láthatjuk tehát, hogy a xilit nagyon kedvezően befolyásolja mosolyunk szépségét.

A nyírfában rejlő édesség

A nyírfa a nyírfafélék családjába tartozó, kétszikű, zárvatermő növény. Nem is sejtenénk, hogy rostjaiban olyan anyagot hordoz, mely nemcsak, hogy nagyon édes, de a cukornál sokkal egészségesebb. Mi is ez az anyag?

A xilit

A xilit vagy ismertebb nevén a nyírfacukor egy olyan édesítőszer, mely teljesen biztonságos és természetes, emellett nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. A xilit ugyanakkor nemcsak a nyírfában található meg, hanem számos gyümölcs, zöldség tartalmazza ezt az anyagot, sőt még az emberi szervezetben is megtalálható. Ipari előállítása természetesen a nyírfa rostjaiban rejlő xilánból történik. De miért olyan hasznos a számunkra ez az anyag?

 

A xilit előnyei

Fontos belátni, hogy a cukornak számos mellékhatása van: elhízáshoz vezet, megemeli a vércukorszintet, károsítja a fogakat stb. Rá kell jönnünk arra, hogy a cukor rengeteg betegség előidézője lehet, így, ha tudjuk, mindenképp helyettesítsük valamivel. Erre a xilit nagyszerű megoldás lehet, hiszen szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, ezenfelül még azt is fontos megjegyezni, hogy nem emeli meg a vércukorszintet sem. A xilittel tehát nemcsak az elhízás, de a cukorbetegség is megelőzhető. Fogyókúrázóknak is ajánlják, hiszen mivel lassan szívódik fel a szervezetben, így fokozza a jóllakottság érzését, vagyis segítségével kevesebb ételre van szükségünk. A cukorfüggőség ellen is kiválóan alkalmazható, hiszen minél több nádcukrot fogyasztunk, annál kevésbé kívánjuk a cukrot. A xilit tehát kiválóan alkalmas lehet az egyre fokozódó cukorproblémák megoldására. A xilit még lúgosító hatással is rendelkezik, ezért a Candida diéta során is bátran használható.

A pí - víz jellemzői és hatásai

-          Az ember testének legnagyobb hányada víz. A víz játssza az egyik legfontosabb szerepet az anyagcsere folyamatok során, ezért kulcsfontosságú, hogy olyan vizet fogyasszunk, amely harmonizál a szervezetünkkel. Sajnos manapság ezt egyre nehezebb elérni. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a Pi-víz ilyen víz, mely képes testünket a képességei szerinti legjobb teljesítményre késztetni. Hogy miért? Azáltal, hogy szerkezete és összetétele rendkívüli módon hasonlít a szervezetünkben található folyadékhoz. A Pi-víz az emésztő, tisztító és méregtelenítő szerveinkre gyakorolja a legnagyobb pozitív hatását, hiszen ezek az első szervek, amelyekkel a szervezetbe beáramlott folyadék először érintkezik (gyomor, vesék, máj, epe).

-          Hosszabb távon azonban az egész testre jótékony befolyása van. Amit fogyasztói rendszeresen vissza is igazolnak.

    
Hatásai:
1.Elősegíti a szervezetben felhalmozódott és lerakódott méreg- és salakanyag kiáramlását, nagyon erős méregtelenítő hatású.
2. Erős az antioxidációs hatása. Az antioxidációs hatás megakadályozza a szabad gyökök (oxigén peroxid) túlzott felszabadulását. Lassítja az öregedést és számos betegség megelőzésében hatékonyan segít.
3. Lúgosító hatású, mivel a pH-ja ~ 8-as. Szervezetünk vérének pH-ja 7.35-7.45 között van, a Pi-vízé ennél magasabb, ezért lúgosító hatású.
4. Normalizálódik az anyagcsere folyamat. Mivel összetétele nagyon hasonló a szervezetünkben található folyadékhoz, emiatt kevesebb energia vész el az anyagcsere folyamán, ezáltal csökken a szervezet terhelése. A Pi-víz aktiválja az enzimeket, ezáltal a tápanyagok is gyorsabban és kisebb energiafelhasználással szívódnak fel.
5. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a Pi-víz fogyasztása nyugtat, növeli az erőnlétet, és csökkenti a stressz negatív hatásait.
6. A bacilusok és mikrobák szaporodását gátolja.
Biztos felmerült már a kérdés, hogy kik fogyaszthatják és mennyit?

-          A válasz a következő; mivel a víz steril, baktériummentes, adalék- és mesterséges anyagoktól mentes, ezért a csecsemő kortól kezdve a legidősebb korosztályig korlátozás nélkül fogyasztható.
Az orvostudomány által, fogyasztásra javasolt folyadékmennyiség felnőtteknek napi 2-3 liter.

    
Jellemzői:
Az egyik legfontosabb tulajdonsága talán, hogy íze rendkívül finom, lágy, selymes nagyon kellemes.
Megtalálható benne az összes, fontos ásványi anyag, úgymint a foszfor, kalcium, magnézium, kálium, mangán, nátrium. Ezek az ásványok ionizált, azaz aktív formában vannak jelen így szervezetünk képes hasznosítani őket. A Pi-víz kivételes forrása annak az ideális víznek, amelyre a testnek szüksége van. Fogyasztásával kimagasló sav-bázis egyensúlyt érhetünk el a szervezetben.
Klór- és nitrátmentes!
Nem mellesleg igen magas az oldott oxigén tartalma is, 15 mg/l míg a normál csapvíznek az oxigén tartalma kb. 3-5 mg/l.