Általános tájékoztató

Reflux

Refluxról beszélünk, ha a nyelőcső mozgásának megváltozása következtében a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik. A reflux olyan kellemetlen tünetekkel járó kóros állapot, amikor vagy rendellenes anatómiai helyzet és/vagy a túlzott gyomorsavtermelés, valamint rendellenes hasűri nyomásviszonyok következtében a reflux hosszasan fennáll, és később krónikussá válva, kezeletlen esetekben különböző szövődmények kialakulásához is vezethet. A nyelőcső mozgási zavara, vagyis a reflux, számos tényező fennállása következtében jöhet létre, ezért fontos a reflux okának pontos feltárása, a tünetek mielőbbi kezelésének megkezdése a szövődmények elkerülésének érdekében.

Normál esetben a nyelőcső és a gyomor közti záróizom (= cardia, vagy más néven alsó sphincter) helyes működése megakadályozza, hogy a savas vegyhatású gyomortartalom visszakerüljön a nyelőcsőbe, és ezáltal károkat okozzon a nyelőcső nyálkahártyáján. Ha bármilyen okból kifolyólag ez a záróizom nem zár tökéletesen, vagy növekszik a hasűri nyomás, akkor a savas vegyhatású gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ott következményes károsodásokat hozhat létre.

Amennyiben ez a rendellenes állapot hosszabb időn keresztül fennáll, súlyosabb betegségek, mint fekélyes, gyulladásos és daganatos elváltozások is kialakulhatnak. A nyelőcsőbe visszajutott gyomorsav egészen a szájüregig terjedhet, ami fogszuvasodást, rekedtséget, szorító, égő mellkasi fájdalmat és főként hajnaltájban jelentkező köhögést okozhat, illetőleg ronthatja egyéb meglévő légúti betegségek (pl. asztma) tüneteit. A reflux leggyakoribb tünete a gyomorégés.

A betegség létrejöttében és a hozzá kapcsolódó későbbi szövődmények kialakulásában fontos szerepet játszanak egyes helytelen életmódtényezők, a tartós stressz és a dohányzás.

A reflux gyógyszerek nélkül történő kezelése:

  1. Általános étkezési és folyadékfogyasztásai tanácsok betartása.
  2. Az egyéni táplálkozási típusnak megfelelő étkezési javaslatok betartása.
  3. Egyes életmódtényezők megváltoztatása.

 

Általános javaslatok reflux esetén:

Étkezéssel kapcsolatos javaslatok:

-          Törekedj az egyéni sajátosságaidnak megfelelő étkezési javaslatok, az anyagcseretípus-mérés után az ajánlások pontos betartása!

-          Az egyes étkezések között ne nassolgass, ne csipegess, hanem tartsd be a tanácsadóval megtervezett étkezések megfelelő időpontjait, és csak akkor egyél!

-          Az egyes étkezések közötti időszakban csak folyadékot, tiszta vízet igyál!

-          Vedd figyelembe a nyelőcső és gyomor közti záróizom (=cardia, alsó sphincter) normális működését kedvezőtlenül befolyásoló, vagyis az alsó sphincter nyomását csökkentő, tényezőket!

A hasűri nyomás fokozódását elősegítő és a gyomor közti záróizom funkcióját csökkentő tényezők:

o   egyszerre túlzott mennyiségű étel elfogyasztása

o   csokoládé, kávé

o   alkohol

o   túl fűszeres ételek

o   túl zsíros ételek

o   koffein

o   borsmenta, fodormenta, szerecsendió

o   vöröshagyma, fokhagyma

o   szénsavas üdítők, szénsavas vizek

-          Kerüld a savtermelést erősen fokozó ételek fogyasztását!

o   finomított szénhidrátok (cukor, méz, finomliszt és ezekből készült sütőipari termékek, gyümölcslevek)

o   extraktív anyagokban gazdag ételek (húsleves, kocsonya, pecsenyelé)

o   kávé

Megjegyzés: a fehérjetípusú embereknél (paraszimpatikus, gyorségetésű típus) leginkább a szénhidrátban gazdag élelmiszerek túlzott fogyasztása, a szénhidráttípusú embereknél (szimpatikus, lassúégetésű típus) leginkább a purinban gazdag, zsírosabb húsok túlzott fogyasztása okoz savasodást.

Folyadékfogyasztással kapcsolatos javaslatok:

-          Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre naponta!

-          Az étkezések közötti időszakban fogyassz több folyadékot, tiszta vízet, ne az étkezések alkalmával pótold a napi elmaradt folyadékmennyiséget!

-          A szénsavas vizeket és cukros üdítőket kérjük, ne fogyassz!

Életvitellel kapcsolatos javaslatok:

-          Kerüld a késő esti étkezéseket! Az utolsó étkezés és lefekvés időpontja közt legalább három óra teljen el, de törekedj rá, hogy este 7 óráig vacsorázz meg! (Kivétel jelentenek azok, akik több műszakos munkarendben – tehát éjjel is – dolgoznak.)

-          Az étkezések után közvetlenül kerüld a vízszintes, illetve fordított helyzetű testpozíciók kialakítását!

-          Alváskor az ágy feji részének megemelése is segíthet (különösen azoknak javasolt, akiknél már légúti tünetek is jelentkeznek).

-          Célszerű egész nap laza öltözetet viselni, ami a hasat nem nyomja.

-          Kerüljük a tartós stresszhatásokat eredményező szituációkat, illetőleg tanuljuk meg a stressz hatékony kezelését, levezetését, feldolgozását!

-          Kezdjük el rendszeresen és tudatosan mozogni, keressünk aktív kikapcsolódást biztosító tevékenységeket szabadidőkben!

-          A testtömeg normalizálása jelentős mértékben hozzájárul a reflux okozta tünetek enyhítésében, kezelésében!

Terhesség ideje alatt a speciális anatómia helyzetből kifolyólag, valamint a progeszteron hormon túlsúlya miatt gyakran fordulhat elő reflux, melyet az előbbiekben felsorolt étkezési tanácsokkal és életmódtényezők megváltoztatásával javaslunk elsődlegesen kezelni.                                                                            

Mérésre bejelentkezés: +36 (30) 7 212 717

Fehér Judit Emese vezető szakértő

6723 Szeged, Hajós u. 4/b.