Tejcukor érzékenység (Laktóz intolerancia)

A  laktóz intolerancia  egy  gyakori  ételintolerancia,  melynek  előfordulása  a  hazai  lakosság körében közel 14%. Ennél  a  betegségnél  a  laktózbontó  enzim  (=laktáz=béta-galaktozidáz)  teljes  vagy  részleges hiánya,  inaktív,  vagy  kevésbé  aktív  működése  okozza  a  panaszokat.  Ennek következményeként a tejcukor (=laktóz= D-glükóz + D-galaktóz) bontatlanul halad tovább a vékonybélből,  és  a  vastagbél  baktériumai  bontják  el  végül  rövid  szénláncú  zsírsavakká  és gázokká (H2, CO2, metán).

Diagnosztizálás: A  laktóz intolerancia  H2  kilégzéses  teszttel,  illetőleg  a  kísérő tünetek fennállása révén válhat nyilvánvalóvá. A  laktóz  vastagbélben  történő bomlása  során  többek  között  hidrogén  gáz  képződik  -  mely normál  esetben  nem  termelődik  az  emberi  szervezetben  -,  felszívódva  a  véráramba,  eljut  a tüdőbe, ennek detektálása történik meg a vizsgálat során. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem csak orvosi diagnózison alapuló esetben (diagnosztizált laktóz intolerancia)  javasolt  az  alábbiak  figyelembe vétele,  hanem  akkor  is,  amikor  a módszerrel történővizsgálat során (EVA 3000) a laktózt tesztelve alacsony aktívstátusz  értéket  kapunk,  tehát  a  laktóz  kedvezőtlenül  befolyásolja  sejtszintű anyagcsere
folyamatainkat. Jellemző és  leggyakrabban  előforduló,  kísérő tünetek: puffadás,  fokozott  gázképződés,  hasi diszkomfort-érzet, hasmenés, bűzös széklet, hasi görcsök.

Mérésre bejelentkezés: +36 (30) 7 212 717

Fehér Judit Emese vezető szakértő

6723 Szeged, Hajós u. 4/b.